Čierny alebo bylinkový: odborníci na výživu pomenovali najzdravší čaj

Odborníci vymenovali všetky výhody a nevýhody oboch čajov.

Čaj je veľmi užitočný pre zdravie / depositphotos.com

Veda potvrdzuje výhody varenia čajových lístkov: správna šálka môže zlepšiť trávenie, pomôcť znížiť krvný tlak a podporiť relaxáciu.

Ak však dávate prednosť čiernemu alebo bylinkovému čaju, ktorý z nich by ste si mali vybrať a ktorý je zdravší? Odborníci na výživu vysvetlili rozdiel medzi čiernym a bylinkovým čajom, ako aj výhody a nevýhody každého z nich, píše portál Prevention.

Čierny čaj vs. bylinkový čaj

Podľa Mayo Clinic obsahuje šálka čierneho čaju 48 miligramov (mg) kofeínu. Na druhej strane, „bylinkové čaje prirodzene neobsahujú kofeín,“ poznamenala odborníčka na výživu Vanessa Aymusová. Je to preto, že bylinkové čaje sa vyrábajú zo sušených bylín, kvetov, ovocia a/alebo korenín, nie z čajových lístkov.

Výhody čierneho čaju

„Čierny čaj je bohatý na polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré podporujú zdravie srdca, zlepšujú rovnováhu čriev a chránia bunky pred oxidačným stresom,“ uviedla odborníčka na výživu Stephanie Crabtreeová.

Patria medzi ne aj teaflavíny, ktoré sa nenachádzajú v žiadnom inom druhu čaju. Výskum dokázal, že potenciálne chránia bunky pred poškodením, blokujú zápaly a bojujú proti vírusom.

„U ľudí, ktorí pravidelne pijú čierny čaj, sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a zlepšuje sa hladina cholesterolu,“ dodal Crabtree.

Prečítajte si tiež: „Čaj je dôležitý pre zdravie ľudí:

V prehľade z roku 2022 sa zistilo, že pitie jednej až štyroch šálok čierneho čaju denne môže pomôcť predchádzať ischemickej chorobe srdca.

„Kofeín v čiernom čaji tiež zvyšuje koncentráciu a bdelosť, čo z neho robí skvelý tonizujúci nápoj,“ poznamenal Crabtree.

Nevýhody čierneho čaju

Pre niektorých ľudí môže byť negatívnym faktorom vysoký obsah kofeínu. „Čiernemu čaju by ste sa mali vyhýbať pred spaním,“ radí Aimus. Ak ste citliví na kofeín, môže tiež zvyšovať úzkosť alebo spôsobovať nervozitu.

Crabtree dodal, že „príliš veľká konzumácia (viac ako štyri šálky denne) môže tiež znížiť vstrebávanie železa v dôsledku trieslovín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v čiernom čaji“.

„Ak máte sklon k nedostatku železa, najlepšie je konzumovať ho medzi jedlami,“ poznamenala odborníčka na výživu.

Výhody bylinného čaju

„Bylinné čaje neobsahujú kofeín a majú veľkú výživovú hodnotu, ako aj slúžia ako dobrý zdroj tekutín,“ uviedol Imus. V závislosti od druhu bylinného čaju, ktorý si vyberiete, získate rôzne antioxidanty a rastlinné zlúčeniny s rôznymi zdravotnými účinkami.

Tu sú len niektoré z najobľúbenejších: harmanček podporuje relaxáciu a lepší spánok, mäta pieporná napomáha tráveniu a rooibos podporuje antioxidačnú obranyschopnosť.

Crabtree dodal, že bylinky ako bazalka, koreň sladkého drievka a škorica majú ďalšie zdravotné účinky, napríklad pomáhajú telu kontrolovať hladinu cukru v krvi a podporujú funkciu nadobličiek.

Keďže rôzne bylinné čaje obsahujú rôzne zdravé zlúčeniny, očakávané zdravotné prínosy budú závisieť od toho, aký čaj si vyberiete (a koľko ho vypijete). V prehľade z roku 2021 sa však zistilo, že mnohé čaje (vrátane čierneho čaju) pomáhajú regulovať autofágiu, proces recyklácie starých a poškodených buniek v tele, ktorý sa spája s dlhšou životnosťou a zdravším starnutím.

Nevýhody bylinného čaju

Väčšina bylinných čajov je úplne bezpečná, ale Crabtree aj Aymus upozornili, že niektoré bylinky môžu interagovať s liekmi alebo sa neodporúčajú počas tehotenstva alebo dojčenia.

Napríklad Mayo Clinic uvádza, že ginkgo biloba, sladké drievko, červená šalvia a ľubovník bodkovaný môžu interagovať s liekmi na srdce. Crabtree odporúča vyberať si jednosložkové čaje, aby sa minimalizovali nežiaduce prísady alebo zložky.

Čierny alebo bylinkový čaj: ktorý je lepší na chudnutie?

Čierny čaj aj bylinkový čaj sú prospešné pri chudnutí. „Kofeín a flavonoidy v čiernom čaji môžu mierne urýchliť metabolizmus a oxidáciu tukov, zatiaľ čo niektoré bylinné čaje, ako napríklad zelený rooibos alebo ibištek, môžu pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi,“ vysvetľuje Crabtree.

Okrem toho, ak vám vysoká hladina stresu alebo zlý spánok bránia v dosiahnutí vašich cieľov pri chudnutí, Aymus poznamenal, že bylinné čaje, ktoré pomáhajú zvládnuť tieto problémy, môžu pomôcť v procese chudnutia. „V konečnom dôsledku nejde o to, ktorý čaj je lepší, ale o to, ktorý čaj vyhovuje potrebám vášho tela, chuťovým preferenciám a tolerancii kofeínu,“ poznamenal Crabtree.

Čierny alebo bylinkový čaj: ktorý je lepší?

Oba sú zdravou voľbou a majú jedinečné výhody. „Čierny čaj je preukázateľne prospešnejší pre kardiovaskulárny systém, zatiaľ čo bylinkový čaj je oveľa univerzálnejší a poskytuje hydratáciu bez kofeínu,“ povedal nám Crabtree.

Ďalšie správy o výhodách čaju

Vedci sa nedávno radili, či je na začiatok rána lepší čaj alebo káva. Uviedli, že oba nápoje sú bohaté na zdravé zlúčeniny, ktoré môžu chrániť pred mnohými chorobami. Výskum naznačuje, že dlhodobá mierna konzumácia týchto nápojov môže byť prospešná.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život