Voda s citrónom chutí lepšie, ale môžete ju piť stále?
Voda s citrónom má viac živín, ale má aj kontraindikácie / depositphotos.com
Sú situácie, napríklad po výraznej fyzickej aktivite alebo v horúčave, keď nie je nič chutnejšie ako dúšok studenej vody. Ale, pravdupovediac, väčšinou ľudia nemajú radi chuť obyčajnej vody, takže určitým riešením je voda s citrónom. Logicky sa vynára otázka: čo je zdravšie – obyčajná voda alebo voda s citrónom? Píše o tom portál Prevention.
„Voda je nevyhnutná pre životné funkcie nášho tela a prakticky každý fyziologický proces. Pomáha pri trávení, vstrebávaní živín, regulácii krvného tlaku, teploty, vylučovaní odpadových látok, mazaní kĺbov, kognitívnych funkciách a nálade,“ hovorí Vanessa Imusová, registrovaná dietologička a majiteľka spoločnosti Integrated Nutrition for Weight Loss vo Washingtone.
Nedostatok vody môže podľa nej viesť k problémom, ako sú suchá pokožka, svalové kŕče, zápcha a bolesti hlavy.
„Vaša hydratácia ovplyvňuje energiu a koncentráciu a dokonca aj mierna dehydratácia môže znížiť koncentráciu a zvýšiť únavu. Udržiavanie rovnováhy vody môže tiež pomôcť stabilizovať chuť do jedla a podporiť metabolické procesy,“ dodala registrovaná dietologička Anar Allidina z Toronta.
Prečítajte si tiež: „Na základe výsledkov prieskumu, ktorý sa uskutočnil v roku 2014, sa zistilo, že voda v organizme je nedostatočná:
Môže voda s citrónom zabezpečiť všetky tieto potreby organizmu? Odborníci na výživu povedali o výhodách a rizikách pitia tohto nápoja.
Výhody vody s citrónom
Allidina vysvetlila, že už pridanie citróna do vody zlepšuje jej chuť. Takže tento trik môže pomôcť ľuďom, ktorí nemajú radi chuť obyčajnej vody, priblížiť sa k odporúčanej dennej dávke 15,5 šálky pre mužov a 11,5 šálky pre ženy.
„Pridaním citróna do vody sa mierne zvýši hladina vitamínu C, čo je prospešné pre imunitu,“ hovorí Imus.
Vysvetlila, že vitamín C je antioxidant, čo znamená, že môže zabrániť poškodeniu buniek a podporiť zdravý vzhľad pokožky, ako aj posilniť imunitný systém, aby lepšie reagoval na baktérie.
Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) citrónová šťava obsahuje aj niektoré vitamíny skupiny B, ktoré môžu podporovať tvorbu energie, a draslík, ktorý podporuje zdravý krvný tlak.
„Teplá voda s citrónom môže mierne podporiť trávenie,“ hovorí Allidina.Vďaka draslíku obsiahnutému v citróne sa podľa nej jedlo rýchlejšie presúva tráviacim traktom. Tento stopový prvok tiež neutralizuje sodík v tele, čo vedie k zníženiu nadúvania brucha.
Okrem toho sa v štúdii uverejnenej v roku 2021 v časopise National Library of Medicine zistilo, že citrát, ktorý sa nachádza v citrónovej šťave, môže zabrániť vzniku obličkových kameňov (udržiavanie rovnováhy vody vo všeobecnosti tiež pomáha predchádzať vzniku obličkových kameňov).
Riziká pitia vody s citrónom
„Pridaním citrónu do vody sa voda stáva mierne kyslejšou, čo môže byť nepríjemné pre tých, ktorí trpia refluxom alebo majú citlivý žalúdok,“ hovorí Imus.
Kyselina môže tiež poškodiť zubnú sklovinu, ak vodu s citrónom pijete neustále, dodáva Allidina. Aby ste sa vyhli tomuto vedľajšiemu účinku, mali by ste používať slamku alebo si vyplachovať ústa čistou vodou.
Čo je lepšie – voda s citrónom alebo bez neho
Konzumácia vody s citrónom vám pomôže predísť dehydratácii a zároveň doplní vášmu telu niektoré živiny. Uvádza sa však, že na udržanie potrieb vášho tela nie je nič lepšie ako obyčajná voda, preto odborníci odporúčajú ráno vypiť približne 450 ml vody s citrónom a počas dňa piť obyčajnú vodu.
„Pitie vody s citrónom ráno pomáha získať hydratačnú výhodu a prebudiť tráviaci systém,“ hovorí Imus.
Podľa Clevelandskej kliniky kyselina v citrónovej šťave pomáha dopĺňať základné látky v žalúdočných šťavách pre správne trávenie.
Navyše, dodal Imus, ak budete piť vodu s citrónom len raz denne, nemusíte sa obávať jej negatívnych účinkov na zubnú sklovinu alebo refluxu kyseliny.
Už skôr My písal o nápoji č. 1 na ochranu zdravia čriev. Gastroenterológ Jozef Salhab uviedol, že na tento účel pije každý deň čerešňovú šťavu. Podľa lekára má veľmi vysoký obsah antokyanov a polyfenolov, takže môže byť najzdravšia zo všetkých štiav. Okrem toho môžu črevné baktérie tento nápoj využívať na produkciu protizápalových zlúčenín.

