Domáca majonéza je oveľa chutnejšia ako majonéza kúpená v obchode a vydarí sa hneď na prvýkrát.
Budete prekvapení, že domáca majonéza je jednoduchý recept s cenovo dostupnými produktmi / koláž My, snímka obrazovky Instagram, foto depositphotos.com
Nie je žiadnym tajomstvom, že majonéza kúpená v obchode nie je najužitočnejší produkt s veľmi pochybným zložením. Nemôžeme presne vedieť, čo tam výrobca pridal. Iná vec je domáca majonéza. Táto chutná omáčka má prirodzenú chuť, vonia po vajíčku a je úplne bez chemických prísad.
Keď budete vedieť, ako si vyrobiť domácu majonézu, už nikdy sa nebudete môcť vrátiť do obchodu. Domáca omáčka je totiž neporovnateľne chutnejšia. Pripravuje sa elementárnym spôsobom – stačí všetky ingrediencie vyšľahať mixérom alebo metličkou.
Domáca majonéza – klasický recept
Základom pokrmu je slnečnicový olej a vajce, ktoré sa vyšľahajú do homogénnej emulzie. Špecifickú chuť omáčke dodáva horčica, ocot a cukor. V prípade potreby možno pridať cesnak, citrónovú šťavu alebo bylinky.
Ingrediencie na domácu majonézu na 1 vajce:
- dvestodvadsať mililitrov slnečnicového oleja;
 - polievková lyžica horčice;
 - čajová lyžička cukru;
 - čajová lyžička octu;
 - štipka soli;
 - jedno vajce.
 
Aby bola omáčka homogénna a ľahko sa miešala, vyberte ingrediencie z chladničky a zohrejte ich na izbovú teplotu.
Všetky prísady okrem octu vložte do malej nádoby. Omáčku začnite šľahať ponorným mixérom pri vysokých otáčkach. Spočiatku nechajte čepele pri dne. Keď omáčka začne bieliť a stáva sa homogénnou, prilejte ocot. Potom zvyšujte a znižujte otáčky mixéra, kým sa emulzia nezmení na majonézu. Omáčku šľahajte celkovo asi 5 minút.
Prečítajte si tiež: „Zmiešajte sa o tom, že by ste mali mať v rukách omáčku:Ak je vaša domáca majonéza príliš riedka, nechajte ju 2 hodiny v chladničke a znova ju vyšľahajte a pridajte viac oleja. Ak je veľmi hustá, zrieďte ju vodou. Omáčku skladujte v uzavretej nádobe v chladničke najviac 5 dní.
Keď budete vedieť, ako si vyrobiť domácu majonézu, túto omáčku si zamilujete / foto depositphotos.com
Domáca majonéza bez vajec
Ak z nejakého dôvodu nechcete použiť vajcia, môžete ich odmietnuť. Táto omáčka má jemnejšiu a krémovejšiu chuť.
Budete potrebovať tieto prísady:
- sto mililitrov mlieka;
 - dvesto mililitrov slnečnicového oleja;
 - jeden a pol polievkovej lyžice octu;
 - čajovú lyžičku horčice;
 - štipka soli;
 - štipka cukru.
 
Najprv v nádobe 1-2 minúty šľahajte mlieko a maslo. Potom prilejte ostatné prísady. Omáčku opäť vyšľahajte do homogénnej konzistencie a ochuťte podľa chuti. V prípade potreby pridajte, čo chýba, a ak je zmes veľmi riedka, pridajte viac masla.
Domáca majonéza na mlieku sa skladuje dlhšie ako vaječná majonéza – približne 10 dní.

